Horgolási tippek és amigurumi minták

Amigurumi és horgolás

Amigurumi és horgolás

Mi az amigurumi?

2016. szeptember 20. - Amigurumi és horgolás

Az amigurumi egy japán horgolási technika. Maga a szó horgolt, illetve kötött játékot jelent, az ami (horgolt, kötött) és a nuigurumi (kitömött játékfigura) szavak összetételéből keletkezett.

Leginkább kicsi állat figurákat készítenek ezzel a technikával, de más különféle bábuk, tárgyak megalkotásához is kedvelt módszer.

Az amigurumi figurák készítése nagyon szórakoztató elfoglaltság, amely nem igényel komoly horgoló tudományt és ennek köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvend ma már Magyarországon is. Viszonylag rövid idő alatt készíthetünk egyedi figurákat saját és mások örömére. Akit egyszer „megfertőz” az amigurumi figurák készítése, biztosan nem tud szabadulni ettől a tevékenységtől.

A blogban szeretnék kedvet csinálni ahhoz, hogy minél többen töltsék otthon szabadidejüket horgolt figurák készítésével.

Először is tekintsük át, hogy milyen eszközökre lehet szükségünk:

amigurumi_20eszk.jpg

Fonal

Az amigurumi figurák készítéséhez nagyon sokféle fonal közül választhatunk:

pamut, gyapjú, akril, különféle növényi rostokat tartalmazó fonalak stb., de ha körülnézünk az amigurumi honlapokon, vagy megkérdezünk valakit aki amigurumit készít milyen fonalat használ legtöbbször a válasz akril 

Ennek több oka is van.

  • az akril fonal jóval olcsóbb, mint a természete alapanyagú fonalak
  • sokféle színben kapható,
  • a figuráknak jó tartást ad,
  • mosógépben mosható.

Természetesen érdemes kísérletezni mindenféle fonallal, hiszen a legtöbb figura elkészítéséhez még egy gombolyag fonalra sincs szükségünk, így a drágább fonalakból is viszonylag olcsón dolgozhatunk.

Fontos, ha több színből álló figurát készítünk mindegyik szín azonos vastagságú és összetételű fonalból készüljön. Ellenkező esetben nem lesz arányos méretű a figuránk.

Horgolótű

A horgolótű mérete a fonal vastagságától függ. A gombolyagok papírszalagján mindig feltűntetik az ajálott tűméretet. Amigurumik készítésekor azonban ajánlatos, egy számmal kisebb méretű horgolótűt használni a figurák elkészítéséhez, ugyanis kisebb horgolótű használatakor a szemek szorosabban állnak össze, és a figura töltőanyaga is kevésbé lesz látható. Az egyes fonalakhoz a megfelelő méretű horgolótű kiválasztásában segít a tapasztalat. Készítsünk mintát más-más méretű horgolótűvel, így ki tudjuk választani melyik tűvel a legszebb az elkészült munkánk.

Tömőanyag

A figurák kitöméséhez leginkább a szintetikus töltőanyag felel meg a legjobban. Ennek az anyagnak a használatával a figurák nem veszítik el formájukat és még mosás után is visszanyerik eredeti formájukat.

Biztonsági szem, orr

A figurák orrának és szemeinek kialakításához, használhatunk gombokat, gyöngyöt biztonsági szemet és orrt. A biztonsági szemek és orrok rögzítése úgy történik, hogy a szárukat átbökjük az anyagon, és egy biztonsági kapoccsal vagy "anyacsavarral" rögzítjük azokat. Három éves korig azonban mindenképp biztonságosabb, ha hímzéssel kerülnek a figurák arcára az apróbb részletek. A gomb, gyöngy, biztonsági szemek használata veszélyes lehet, ha ezek az apró kiegészítők szájba kerülnek.

A figurák egyes részeit  a horgoláshoz használt fonallal varrjuk egymáshoz, ezért szükséges egy nagyobb lyukú, tompa végű merkelőtű beszerzése. A figurák apróbb részleteit - orr, szem, száj stb. - is sokszor tű segítségével, hímzéssel alakítjuk ki a figurákon.

Sorszámláló

Kötéskor, horgoláskor könnyen elkeveredhetünk a mintában, könnyű elfelejteni, hogy éppen hányadik sornál tartunk.  A sorszámláló segítségvel könnyű nyomonkövetni, hogy hol tartunk éppen. Annyit kell csak tennünk, hogy a sor végén egyet tekerünk vagy kattintunk a számlálón, így pontosan tudjuk, hogy hányadik sorral végeztünk. 

Okostelefonunkra akár ingyenesen is letölthetünk sorszámláló applikációkat a Google Play Áruházból. Tudjuk ajánlatni például a KNITTT - Row Counter App-ot vagy a knit tink | Row Counter applikációját. Angol nyelvtudás nélkül is könnyű használni őket és ingyenesen letölthetőek.

Szemjelölő

Horgoláskor a figuránk fontosabb pontjait, pl. a körök kezdőpálcáját, vagy a fülek helyét szemjelölővel tudjuk jelölni, de egy gémkapocs, vagy elütő színű fonal is használható erre a célra.

A bejegyzés trackback címe:

https://amigurumieshorgolas.blog.hu/api/trackback/id/tr9011730827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása