Horgolási tippek és amigurumi minták

Amigurumi és horgolás

Amigurumi és horgolás

HORGOLÁS – MATEMATIKA – MŰVÉSZET

2016. október 27. - Amigurumi és horgolás

Hiperbolikus geometriai formák horgolása

Szerintetek valaha is gondoltak nagyanyáink arra, hogy az általuk horgolt terítők, sapkák , sálak stb. világán túl a horgolásnak  köze lehet a tudományhoz, a művészethez?   Manapság  a horgolással foglalkozó háziasszonyok ezrei csatlakoztak egy mozgalomhoz, amelynek szoros kapcsolata van a hiperbolikus geometriával, a művészettel, a környezetvédelemmel.

A tudósokat sok-sok éven át foglalkoztatta, hogyan lehetne modellezni a hiperbolikus formát, amelyet a természetben a korallok a moszatok, a szivacsok,  a csigák struktúrájában figyelhetők meg.

yellowblue2-s.jpg

A hiperbolikus geometria XIX. században történt felfedezésétől egészen 1997-ig kellet várni, amíg egy Cronellen, Daina Taimina nevű matematikus rájött, hogy ennek a struktúrának a modellezésére egyedül a horgolás alkalmas.

Ez a felfedezés egy mozgalmat indított el 2005-ben Margaret Wertheim  és húga  vezetésével, amelyben  a  matematikus által feltalált horgolási technikával újraalkották a korallzátonyok élőlényeit

3hypalgae1-s.jpg

Amerikában  az Andy Warhol Múzeum  2007-ben a globális felmelegedés elleni tiltakozásul  kiállítást szervezett . A múzeum felkérte  Margaret  Wertheimet a kiállításon való részvételre. A  múzeum  278 négyzetméteres galériájában  először került  kiállításra a horgolt korallzátonyok mesés világa.

Emberek százai több tízezer munkaórával segítették a kiállítás létrejöttét. Sok ezer horgolt modellből állt össze az alkotás. Van köztük 2m  széles és 1,5 m magas modell is.

longlamp1-s.jpg

Ezek a modellek első látásra nagyon bonyolultnak tűnnek, de a leírások alapján  egyáltalán nincs így.  A láncszem, rövidpálca, szaporítás, fogyasztás tudományán alapul a horgolásuk. Ha érdekel és szeretnél gyönyörű horgolt hiperbolákat nézegetni, amelyek hatalmas méretekben horgolva szinte szoborként viselkednek, ezt az oldalt látogasd meg:

http://www.math.wisc.edu/~meyer/airsculpt/hyperbolic2.html

A bejegyzés trackback címe:

https://amigurumieshorgolas.blog.hu/api/trackback/id/tr911842597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása