Horgolási tippek és amigurumi minták

Amigurumi és horgolás

Amigurumi és horgolás

Horgolt Grincsfa

2016. december 20. - Amigurumi és horgolás

Honnan kapta a nevét a fa? A grincsfa, manófa Grincsről egy zöld szőrös manóról kapta a nevét. A történet Amerikából származik. Theodor Seuss Geisel írta a mesét az 1950-es években, amelyből azután film is készült. A történet lényege, hogy Grincs nem szereti a karácsonyt, de egy kislány rábeszéli, hogy vegyen részt Kisfalva lakóinak karácsonyi ünnepén. A város polgármestere egy borotvát ad neki ajándékba, amin annyira felbőszül, hogy elhatározza ellopja a városkától a karácsonyt. A városka lakóinak minden karácsonyi ajándékát egy nagy zsákba gyűjtve el is lopja a karácsonyt. A maga faramuci módján a karácsonyfát is jól elintézi, gúzsba köti. Terve azonban nem sikerül, mert a város lakói tovább ünnepelnek, a karácsony a szívekben és nem a tárgyakban él. Ezt látván Grincs szíve is meglágyul.

A történet adta az ötletet, hogy megpróbáljunk grincsfát horgolni. A képen látjátok a végeredményt. A leírás alapján, ha kedvetek tartja, ti is elkészíthetitek a manófát.

Amire szükségetek lesz: Zöld színű közepesen vastag fonal; egy cserép, de egy szép csésze, vagy kaspó is megteszi; szintetikus tömőanyag, szalagok díszek, gyöngyök amivel dekorálni szeretnétek a fát; ragasztópisztoly; 4 mm-es horgolótű, tű, kevés drót. Rövidítések: lsz = láncszem, rp = rövidpálca, fogy = fogyasztás.

A fa két részből áll. Egy manó sapka formából és az arra rátekert levél formákból. A "sapka" horgolása: A sapka nagyságát befolyásolja, hogy mekkora tartóba szeretnétek állítani a fát. A mi tartónk nagyságához 30 láncszemet készítettünk, amelyet összekapcsoltunk. Körben horgolunk minden sorban, a sor végét egy hamispálcával kapcsoljuk össze. 1.) 1 lsz, minden szemre 1 rp. (30) 2-3.) 2 lsz, minden szemre egy félpálca. (30) 4.) 1 lsz, 3 rp, * 1 fogy, 4 rp* ismételjük a sorban. (25) 5-6.) 2 lsz, minden szemre egy félpálca. (25) 7.) 1 lsz, 2 rp, * 1 fogy, 3 rp* ismételjük. (20) 8-9.) 2 lsz, minden szemre egy félpálca. (20) 10.) 1 lsz, 1 rp, * 1 fogy, 2 rp* ismételjük. (15) 11-12.) 2 lsz, minden szemre egy félpálca. (15) 13.) 1 lsz, 1 fogy, 1 rp ismételjük. (10) 14-15.) minden szemre egy félpálca. (10) 16- 34.) 1 lsz minden szemre egy rp. 35.) 1 lsz,* 1 fogy, 1 rp*. (6) Elvágjuk a fonalat a meglévő rést tű segítségével összevarrjuk.

A fa "talpa": Horgolunk a tartónk átmérőjének és magasságának megfelelő henger formát. A mi tartónkhoz 30 láncszemből és 10 rövidpálca sorból álló hengert készítettünk. A fa tetejét és talpát összehorgoljuk rövidpálcákkal, de varrni is lehet. Kitömjük a fa tetejét és talpát. A tömés előtt a fa csúcsának kialakításához belülre egy drótot teszünk, hogy később a segítségével ki tudjuk alakítani a manó sapka formát. A fa talpa kerül a kiválasztott tartóba.

Levelek: A sapka formára spirál alakban tekerjük és varrjuk fel a leveleket. 1.) A mi fánkhoz 70 cm hosszúságnak megfelelő láncszemsort horgoltunk. 2.) Minden láncszemre egy rövidpálcát horgolunk. 3.) A levelek kialakítása: 6 láncszemet horgolunk, erre 5 rövidpálca kerül, majd a végét egy hamispálcával összekapcsoljuk a 70 cm hosszú szárral. Végig a soron ezt ismételjük. 10 levél horgolása után mindig egy láncszemmel növeltük a levél hosszát, hogy a fa alja felé hosszabb leveleket kapjunk.

A fa kialakítása: A kitömött alapra, spirál alakban rátekerjük a leveleket, tű segítségével rögzítjük. Ezután jöhet a díszítés! Mindenki kedve és elképzelése szerint ragaszthat, vagy varrhat a fára gyöngyöket, köthet rá masnit stb. A fa meghajlított csúcsára ne felejtsünk el egy gömböt kötni.

Ezzel el is készült a horgolt grincsfa.

15590114_585018001707752_4474539524244902029_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://amigurumieshorgolas.blog.hu/api/trackback/id/tr7712059511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása