Horgolási tippek és amigurumi minták

Amigurumi és horgolás

Amigurumi és horgolás

Amigurumi figurák kitömése

2017. június 19. - Amigurumi és horgolás

Az amigurumi figurák leírásában csak egy mondat utal arra, hogy tömjük ki a figurát. Igen, egyszerű dolognak tűnik, de nagyon sok buktatója lehet ennek a műveletnek, ami elronthatja az egész figurát.

Van amikor azzal szembesülünk, hogy rögös, csomókban áll a tömőanyag, nem szép egyenletes a figuránk felülete.

 Máskor meg úgy néz ki szegény figuránk mintha "leeresztett" volna, nincs tartása.

Olyasmi is előfordul, hogy nem sajnáljuk a figuránktól a tömőanyagot és a horgolási felületen keresztül kitüremkedik a tömőanyag.

Íme néhány tanács a hibák orvoslására:

  1. A tömőanyag kiválasztása.

Ha mindig csalódottak vagyunk a töltési eljárásunkkal, elképzelhető, hogy nem mi vagyunk a hibásak, hanem a tömőanyag. A kereskedelemben különböző márkájú tömőanyagok kaphatók. Némelyik túl sűrű, nehéz vele egyenletesen kitömni a figurát. Ennél az anyagnál ajánlatos kézzel apró darabokra tépkedni az anyagot, hogy fellazítsuk, így könnyebben tudunk vele dolgozni. Általában a polieszter tölteléket érdemes választani, mert még mosás után is visszanyerik eredeti formájukat a figuráink. Kísérletezni kell, több anyagot kipróbálni, hogy rátaláljunk a nekünk leginkább kedvező anyagra.

  1. Tömési technika

 A jó tömőanyaghoz fontos a megfelelő technika kiválasztása is.

Nagyjából két módszert alkalmaznak a figurák töméséhez:

  1. A figura középső részére tömünk egy nagyobb darab anyagot, majd a széleken jelentkező rést apránként rétegekben pótoljuk.
  2. a másik módszer, amikor a figura alakjához igazodva vékony rétegekben apránként tömjük ki a figuránkat.

    Mindkét módszerrel próbálkoztunk már. Az első módszer abban az esetben használható sikerrel, ha egyben egy nagy alakzatot, mint itt a példánkban látható bagoly figura kell kitömnünk.

    bagoly.jpg

    Az első módszer viszont minden más esetben, ahol keskeny formákat, kúp formákat, hegyes elvékonyodó formákat, mint a példánkban szereplő tengeri csikó kell kitömnünk nem használható. Ezeknél a figuráknál mindenképp a második módszer alkalmazása vezet sikerre.

    hal.jpg

    Általában elmondható, hogy az alakzatok vékony rétegben történő kitömése minden amigurumi figuránál sikeresen alkalmazható. Ez a módszer kicsit unalmas, lassú, több munkát igényel, de  a végeredmény összehasonlíthatatlanul szebb lesz.

    kup1.jpg

    Az ábrán lévő kék függőleges vonalak jelölik, hogy a tömőanyagból egyszerre mindig csak annyit töltsünk be, amennyi pont kitölti a vonal által határolt területet. Haladunk szépen rétegről, rétegre.

    A rétegeket a kezünkkel nyomkodjuk egymáshoz, körkörös mozdulattal, hogy egyenletesen kitöltött figurát kapjunk.

    kup2.jpg

    A figurák lezárása előtt, amikor már csak nagyon pici nyílás áll rendelkezésünkre, egy pálcika segítségével töltsük meg a még üresen lévő kis réseket is.

    Abban az esetben, ha pl. van egy nagy testtel, de vékony lábakkal rendelkező figuránk a két módszert vegyesen is alkalmazhatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://amigurumieshorgolas.blog.hu/api/trackback/id/tr7412605019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása