Horgolási tippek és amigurumi minták

Amigurumi és horgolás

Amigurumi és horgolás

Az amigurumi figurák szemének helyes elhelyezése

2017. május 29. - Amigurumi és horgolás

Bosszantó érzés, ha keményen dolgoztunk egy amigurumi figura elkészítésén, de végül egy szokatlannak tűnő arcot kap a figuránk és nem tudjuk, hogy mi az oka? Az egyik gond lehet a szemek helytelen elhelyezése.

Nézzünk egy példát. A képeken ugyanaz a kutyus figura szerepel, de ha ránézünk, csak a negyedik képen lévő kutyus képét látjuk igazán jónak.

szem1.jpg

Az első képen túlságosan messzire kerültek a szemek a kutyus pofijától. A másodikon rákerült a kutyus pofijára, a harmadikon túl közel vannak egymáshoz a kutyus szemei. A negyediken a helyére került a kutyus szeme. Miért pont oda kell tenni?

1.A szemmagasság meghatározásának módja

szem2.jpg

Hasznos általános szabályt mutatnak a képek a szem magasságának kijelölésére.

Az élő cica képén láthatjuk az alsó és felső kék vonalak a cica fejének a magasságát jelölik a cica állától a feje tetejéig. A középső kék vonal a fej közepén helyezkedik el egyenlő távolságra a fej tetejétől és az álltól. A cica szemei szinte a középső vonalon helyezkednek el. Ez az élőlényeknél megfigyelhető szabály alkalmazható az amigurumi figurákra is.

Leszögezhetjük, az amigurumi állatfigurák esetében a szemek magasságát a fejet felező vonalon jelöljük ki. Ettől a magasságtól egy picivel eltérhetünk fölfelé.

  1. A szemek távolságának helyes kijelölése
    szem3.jpg

    Vannak olyan állatok amelyeknek előrenéző, míg másoknak oldalra néző szemeik vannak.

    Az oldalra néző állatok esetében a szem helyének meghatározása kevésbé kritikus. A legfontosabb a szem helyének kijelölésénél, hogy egy vonalban legyenek a szemek, mind vertikálisan, mind horizontálisan

    Előre néző szemek esetében már több problémánk adódhat a térköz megállapításánál.

    Leggyakoribb hiba, hogy túl közel kerülnek egymáshoz a szemek ez kancsal benyomást kelt bennünk. Ha túl távolra kerül egymástól a két szem olyan mintha szét akarna esni a figuránk egész arca.

    Nézzünk milyen szabályt alkalmazhatunk a szemek közötti távolság kijelölésére?

    szem4.jpg

    E képen látható figurák fején látható zöld vonalak az arc élét jelölik. A kék vonalak a szemek közötti távolságot mutatják.

     Általános szabály: A szemek egymástól való távolsága nem lehet kevesebb, az arc szélességének ( két zöld vonal közti távolság) a felénél.

    Mindenképp kísérletezzünk, mielőtt eldöntjük a végleges helyét a figura szemének. A leírásokban sokszor megadják, hogy hányadik sorban egymástól hány szemre helyezzük el a figura szemét. Előfordul azonban az is, hogy ránk bízzák a szemek elhelyezését. Biztonsági szem esetében nehézséget jelent, hogy előbb kell a szemeket rögzítenünk, mint ahogyan a kitömött fejet látnánk. Egy tipp! Előbb tömd ki a figura fejét, jelöld ki a szemek helyét, majd szedd ki a tölteléket és ezután tedd végleges helyére a szemeket.

    Egy kis cukiság

    Persze, nem kell, hogy mindig a legreálisabb eredményre törekedjünk. Módosíthatjuk az általános elveket, ha extra aranyos, karikatúra szerű figurát szeretnénk készíteni. Ilyenkor választhatunk nagyobb szemet a megszokottnál, tehetjük  a szemeket egy kicsit lejjebb, vagy helyezhetjük a figura orrát feljebb a kelleténél. A lényeg, hogy elégedettek legyünk a végső eredménnyel.

    Menj és próbálkozz!

    Remélhetőleg ezek az általános szabályok segítenek csökkenteni a frusztrációd és elégedett leszel az amigurumi figurád arcának végeredményével.

A bejegyzés trackback címe:

https://amigurumieshorgolas.blog.hu/api/trackback/id/tr1012549091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása