Horgolási tippek és amigurumi minták

Amigurumi és horgolás

Amigurumi és horgolás

A színátmenetes fonalak

2017. április 18. - Amigurumi és horgolás

A színátmenetes fonalba beleszeretni egy pillanat műve. Ezeknek a gyönyörűséges fonalaknak több fajtájuk van a festés típusától függően:

  1. van egy fő szín, és a festés típusa színátmenetes pl. Catania Denim
  2. a fő szín sokszínű, és a festés színátmenetes pl. Catania Color
  • hosszan színátmenetes (Cakes Cotton) nem ismétlődnek a színek

cakes-cotton-fekete-szuerke-feher.jpg

  • Nem olyan egyszerű feladat ezekből a fonalakból dolgozni. Azért,hogy ne okozzon csalódást a fonalból kötött/horgolt darab igen sok szempontot kell figyelembe venni.
  •  
  • A kész darab kinézete szempontjából nem mindegy, hogy

- kötjük, vagy horgoljuk,

 - síkban, vagy körben kötünk,

- hosszú, vagy rövid sorokból áll a munkadarab, vagy változó hosszúságúak a sorok,

- milyen mintát választunk az elkészítéséhez.

A felsoroltak mindegyike nagyban befolyásolja a kész darab kinézetét.

 

FONTOS TUDNI

Legyünk tudatában, hogy a többszínű színátmenetes fonalak egészen más összképet adnak gombolyagban, mint megkötve, vagy horgolva. A minta és sorok hosszának változása miatt nem ugyanazok a színek fognak egymásmellé kerülni, mint amit a gombolyagban látunk. Előfordulhatnak színtorlódások, amikor nagydarabon egy szín ismétlődik.

Ennek elkerülésére főleg nagyobb daraboknál ajánlatos soronként más-más gombolyagból kötni/ horgolni, azaz legalább 2-3 gombolyagot váltogatva használjunk, így elkerülve a színek torlódását.

A színátmenetes fonal esetében a dolgot tovább bonyolítja, hogy a színátmenetek gyakorisága függ az elkészített felület nagyságától is. Az egyszerűen csíkos eredmény elkerülése érdekében - kipróbálhatjuk a patchwork horgolást (külön-külön elkészített mintaegységekből állítjuk össze a ruhadarabot), vagy több irányban kötünk, horgolunk velük.

Kezdő horgolók, kötőknek ajánlatos "egy gombolyagos darabot" választani elsőnek, pl. egy kisebb nyakba való kendőt, ahol nem érheti nagyobb meglepetés a munka végeredményét illetően.

cakes-cotton-piros-narancs-burgundi.jpg

Mit tehetünk, ha munka közben elfogy a fonalunk?

Előfordul, hogy elszámoljuk magunkat és nem lett elég a fonalunk, kénytelenek vagyunk még vásárolni hozzá. Egyszínű fonal esetén ez nem okoz nagyobb gondot, ha sikerül pontosan ugyanazt a színt megvenni. Színátmenetes fonal esetén kicsit bonyolultabb a helyzetünk. A megkezdett munkánkat szeretnénk folytatni, de az újonnan vásárolt fonalunk még csak véletlenül sem azzal a színátmenettel kezdődik, mint amire szükségünk lenne a folytatáshoz. Ebben az esetben sajnos nincs jobb megoldás, mint addig tekerjük le a fonalat a gombolyagról, amíg el nem érjük azt a szakaszt, amire a munka folytatásához szükséges.

Tervezés fontossága

Ha nem szeretnénk, hogy csalódás érjen bennünket, sokkal nagyobb tervező munkára van szükségünk, mint az egyszínű fonalak esetében.

Feltétlenül készítsünk próbakötést/ horgolást.

Figyeljünk arra, hogy olyan mintát keressünk, amelyik nem torzítja a színátmenetes hatást.

Még egy-két jótanács:

Kézzel festett színátmenetes fonalak vásárlásakor inkább több fonalat vásároljunk, mint amennyit számoltunk, hogy elegendő lesz. A következő festés már nem garantált, hogy ugyanúgy fog kinézni.

Érdemes az internetet böngészni, mert hátha már valaki dolgozott az általunk is választott fonalból és posztolt képet a munkájáról. Érdemes a fonal gyártói oldalát is nézegetni, szolgálhat plusz információval.

A felsoroltak ellenére egy pillanatra sem szabad lemondanunk ezekről a gyönyörű fonalakról, csak meg kell találnunk a megfelelő mintát és fazont a fonalhoz

nevtelen_2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://amigurumieshorgolas.blog.hu/api/trackback/id/tr3312433687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása